Domarpresentation

Hej!
Jag som fått den stora äran att få döma den svenska faraohund och cirneco del Etna specialen på Strömsholm 2019, heter Maria Westman och har under kennelnamnet Farao Anubis fött upp faraohund med hyfsad framgång sedan 1996, och ägt rasen sedan 1985, då jag 10 år gammal köpte min första från kennel Antefas. Bland mina främsta meriter/uppfödda hundar, som haft störst inflytande på rasen, kan nämnas Multich Farao Anubis Ramses ”Ramsan”, som nog de flesta känner till, och som återfinns i många stamtavlor världen över.  Han kom i min första kull och blev bl a vinstrikaste faraohund i Sverige 1997 och i USA 2003, trefaldig världsvinnare, Crufts- Westminster- och Skokloster BIR, BIS vinnare i USA. Tillsammans med sina kennelkamrater Ch Farao Anubis Ikaros, Kahiro, och Golden Gait, har hanarna haft ett stort positivt inflytande på rasen i stora delar av världen, främst i Sverige, USA och Ryssland.

Jag själv har fött upp 12 kullar faraohund. Jag har även haft och tävlat med basenji, bichon, labrador, greyhound och podenco canario, jag tog in den första canarion till Sverige, 2007.
Bland mina uppfödningar finns många champions inom utställning och lure coursing, flera Crufts- och Westminster BIR-vinnare, första och enda Skokloster BIS faraohunden, flera BIS på Engelska faraospecialen (världens äldsta special för rasen) och flera världsvinnare. BIS på kennelklubbsutställningar i USA och Sverige. Vinstrikaste faraohund i flera länder. Årets faraohund i England 2005. Årets uppfödare i England.
Jag vill se lika delar elegans och kraftfullhet hos en faraohund, i kombination med vägvinnande flytande rörelser och ett korrekt parallellt huvud, och det är det jag kommer att leta efter bland mina vinnare. Jag ser verkligen fram emot att ta mig an uppdraget! Något jag drömt om, sedan jag först ställde ut på skoklosterspecialen, för Pauline Block, Twinley faraohundar, 1986.
Jag har dömt en gång förut, en faraohundspecial i Ryssland, som drog 50 anmälda. Det var absolut det roligaste jag gjort!

Jag vet att det finns många vackra faraohundar därute! Sverige och skandinavien har världsrykte om att ha fantastiska faraohundar. Ser framemot att träffa en stor del av dem 🙂 Självklart blir det även spännande att få döma cirneco del Etna! Även om jag inte har en lång historia inom den rasen, har jag ett stort intresse för samtliga medelhavsvinthundar med ståndöron. För vinthundar är de, enligt mig, och tillbaks till grupp 10 borde de snarast.
På återseende,
Maria Westman