Om rasen CdE

Om CdE – Cirneco dell’Etna

Bakgrund

Cirneco dell´Etna (uttalas ”cheer-ney-ko”) är en liten hund som används på Sicilien till kaninjakt. Du hittar Cirnechi (i plural heter de cirnechi, uttal: ”cheer-ney-ki”) över hela Sicilien men speciellt många runt vulkanen Etna. Cirnechi dell’etna jagar framgångsrikt i denna vassa och klippiga terräng.


Det har bedrivits en mycket selektiv naturlig avel genom århundradena som har lett fram till en hund som kan arbeta i timmar i det mycket varma klimatet utan mat och vatten. Detta har gett oss den ras vi har idag: väldigt tålig och få ärftliga sjukdomar.
Cirnecon står Faraohunden nära i utseende och delar samma ursprung i Medelhavsområdet. Cirnecon är en primitiv jakthund och är en av få urgamla raser som har utvecklats med minimal manipulation från människan. Rasen har utformats genom selektion av naturen, genom sina levnadsförhållanden och användningsområde över de cirka tretusen år som den har levt på Siciliens karga bergsområden. Cirnecon är en liten, hängiven och tillgiven hund, som är lättare att träna än dess kusiner vinthundarna. Cirneco dell´etna går i grupp 5 precis som faraohunden, men blev inte flyttade från grupp 10 som flera andra primitiva jakthundar, utan från grupp 6. På Sicilien är det vanligast att det är jaktkennlar som håller sig med Cirneco, men det är en liten/mellanstor hund som stortrivs i en familj som ger den kärlek, uppmärksamhet, någon form av mental och fysisk aktivering och gärna en soffa att ligga i.
Cirneco dell’etna sprider sig snabbt runt om i världen pga. sitt trevliga och lättsamma väsen och sin behändiga storlek.

Användningsområde
Rasen är en smidig och uthållig hund som med sin syn, goda hörsel och fantastiska luktsinne används för att jaga vilda kaniner och annat vilt på Sicilien. Rasen används främst som sällskapshund i Sverige, och börjar nu synas mer och mer i utställnings- agility- LC- och andra hundsportsammanghang.

Hälsa
Rasen är överlag mycket frisk och har inga fastställda genetiska hälsoprogram. Uppdatering av RAS pågår och väntas bli klar under 2015.

Egenskaper / Mentalitet
Cirneco dell´etna är livlig, vänlig, nyfiken, modig men också mjuk och tillgiven. Den kan varna när främlingar är i antågande. Vissa individer kan vara mer reserverade än andra. Som de flesta urhundar är det viktigt med socialisering, och att arbeta med positiv förstärkning.
Den ska i Italien kunna jaga tillsammans med flera hundar, även av samma kön.

Storlek och utseende
Den är en ganska liten hund. Mankhöjd för hanar är 46–52 cm och tikar 42–50 cm. Vikt för hanar är 10–12 kg och tikar 8–10 kg. Pälsen är kort, tät och slät. Färgen är röd och kan ha vita inslag. Den får också vara helt vit med orangefärgade tecken, denna färg anses dock i dagsläget vara utdöd.

Pälsvård
Pälsen är lättskött och kräver inga särskilda åtgärder utöver normal skötsel. Den kan bli tunnare under vinterhalvåret, och i regel behöver du täcke till en cirneco vintertid.

Övrigt
Rasen är energisk, spänstig, lättmotiverad och läraktig, vilket gör den lämplig för till exempel lure coursing (jakt efter konstgjort byte), agility, freestyle och lydnad/rallylydnad.