Om Lure Coursing

Lure Coursing i korthet

Lure Coursing är en tävlingsgren för vinthundar ur grupp 10 samt faraohund, cirneco, podengo, podenco och basenji ur rasgrupp 5. Det är en simulerad harjakt som ger dessa raser utlopp för sin jaktinstinkt, då riktig jakt med våra raser är förbjuden i bl.a. Sverige.

DSC_0245 - kopia

 

För dom som inte hört talas om det innan kan man enkelt säga att det är som kapplöpning fast på ett öppet fält. Istället för att hundarna springer runt, runt på en bana har man satt ut trissor som man drar en lina kors och tvärs igenom över fältet och på så sätt vill man få fram en naturlig flyktväg för haren som hundarna två och två sen skall följa under tävlingen. Hundarna tävlar individuellt inom raserna, så faraohundar springer mot faraohundar och cirneco mot cirneco osv, även om loppen skulle bli ojämna. Blir det inte så alla kan springa två och två får någon hund springa själv. Första loppet lottas alltid vilka hundar som ska springa emot varandra, och i andra loppet springer de efter hur de har placerats. Så, ettan springer mot tvåan, trean mot fyran osv. Hanar och tikar springer tillsammans om det är mindre än 6 st anmälda per kön annars springer de könsdelat. Hanar mot hanar och tikar mot tikar. Hundarna bedöms enligt olika kriterier av två domare:

  • – Fart
  • – Rörlighet
  • – Uthållighet
  • – Följsamhet
  • – Entusiasm

Varje domare kan ge max 20 p per kriterie under ett lopp vilket innebär max 100 p / per hund / per lopp av en domare så totalt kan ett lopp ge max 200 p om hunden springer klockrent, vilket i princip aldrig händer! Poängen från de två loppen läggs sedan ihop och hunden med flest poäng vinner!

Banan är oftast mellan 700-1000 m och hundarna springer två lopp var. Vissa tävlingar anordnas med 4 domare och två banor men vanligtvis brukar man vända på banan så hundarna bara springer åt andra hållet andra loppet men en del ändrar även några trissor så det blir en helt annan bana istället.

Hunden kan bli champion i lure coursing. Man samlar CERT precis som på utställning och efter 3 vunna CERT erhåller hunden titeln SE LCCH – Svensk Lurecoursing Champion. Kraven som finns är att de minst skall få VG på utställning efter 15 månaders ålder samt att certen är tagna under två tävlingssäsonger. Hur många CERT som delas ut per tävling beror på antal anmälda i rasen, ju fler hundar ju fler CERT. Mer om detta kan man läsa i reglerna.

 


Huvudman för svensk Lure Coursing 

VKLC är en verksamhetsklubb under Svenska Vinthundsklubben, och det är dom som samordnar Lure coursing-verksamheten i Sverige. På deras sida hittar du är lista över årets tävlingar samt information och regler gällande uttagning till EM i Lure Coursing som anordnas årligen. Där hittar du även alla dokument och regler som du kan tänkas behöva.

Allmänna regler hittar du här: http://www.svvklc.se/images/docs/LC01_regler_2013-01-01.pdf

Om du vill börja med Lure Coursing eller är intresserad av att titta på hur det går till så finns det 5 st lokala klubbar i olika delar av Sverige där man kan se när det anordnas träningar i Sverige:

 


Faraoderbyt 

Varje år sedan 2011 har Svenska Faraohundklubben anordnat ett inofficiellt derby för faraohundar i samband med en officiell tävling i Sverige med egna priser och titeln DERBYVINNARE 2011, 2012, 2013 & 2014. Vinnaren erhåller en vandringspokal att ha i sin ägo under året och massa andra priser. Även Bästa nykomling (tävlar sin första säsong) samt Bästa veteran (tävlar sin näst sista eller sista säsong) utses under dagen. Alla faraohundar som deltar får priser och rosett.
Hur det blir framöver nu när vi har rasansvar även för Cirneco återstår att se.

Det brukar vara en riktigt trevlig tillställning med god stämning 🙂

Här läser du mer om Faraoderbyt


 

Information om EM i Lure Coursing

Ett mästerskap är inte som ett vanligt lure coursing-prov. Den stora skillnaden är att man tävlar tillsammans som landslag.

Uttagningen till landslaget 2019 sker dels med hjälp av tävlingsresultaten från våra svenska prov 2018 , dels med hjälp av de två första proven under säsongen 2019 . De hundar som placerat sig på första till och med fjärde plats på ”lc-årslistan” 2018  har kvalificerat sig för en plats i landslaget. Samt vinnande hundar på de två första proven 2019. Om vinnande hund på första eller andra provet under 2019 redan är kvalificerad till landslaget går platsen vidare till tvåan. Om även den är direkt kvalificerad så går platsen vidare till trean osv.


Mer info om LC EM: www.svvklc.se.

Anmälningsfrist: 1:a maj – info om anmälan: http://svvklc.se/index.php/em/anmaelan

Information om EM, anmälan, lagkapten, vinstrikastelistor osv. hittar ni på PKLC:s hemsidor: http://svvklc.se/